De weg naar Vrijheid

De Weg naar Vrijheid is een tool die ik veel inzet bij EIK-trajecten en bij Innerlijk Kindwerk, maar die ik ook los aanbied.

De reden hiervoor is dat ik iedereen zou aanbevelen om De weg naar Vrijheid te lopen, ongeacht of verdere coaching nodig of gewenst is. De weg naar Vrijheid gaat namelijk over je basisbehoeften en iedereen heeft hier tekorten of beschadigingen op. Ook als je je daarvan niet bewust bent.

De weg naar Vrijheid is een model, gebaseerd op het enneagram, wat heel mooi de ontwikkeling van het kind weergeeft. Het begint met veiligheid. Hoe veilig was jij als kind?

De weg naar Vrijheid loopt langs de binnenlijnen van het enneagram. Elk punt is gekoppeld aan een ontwikkelingsfase. Wanneer er in de jonge kindertijd een beschadiging ontstaat op veiligheid, bijvoorbeeld door een bepaalde gebeurtenis, dan kan dit het hele leven invloed hebben. Ook als je denkt er geen last van te hebben. Het kan zijn dat je misschien moeite hebt om je met anderen te verbinden of om je kwetsbaar op te stellen. Dan is het niet perse zo dat de beschadiging of het tekort op punt 4 of 5 zit, maar bijvoorbeeld op het eerste punt: veiligheid. Je kunt het zien als een ketting van basisbehoeften: de zwakke schakel beïnvloedt de hele ketting. En vaak zijn we ons er niet van bewust. ‘Ik ben nou eenmaal erg op mezelf’ of ‘ik laat nooit het achterste van mijn tong zien, zo ben ik gewoon niet’.

Veel overtuigingen die we over onszelf hebben, zijn helemaal niet waar. Het zijn alleen maar overtuigingen. Niks meer en niks minder. Het kan heel interessant zijn om eens stil te staan bij de overtuigingen die je over jezelf hebt en of deze je wel dienen. Vraag jezelf eens af: Is deze overtuiging helpend? Wat heb ik er aan? En is het eigenlijk wel waar?

De weg naar Vrijheid is er voor iedereen die zich wil ontwikkelen op persoonlijk gebied. Het geeft je de kans om valse overtuigingen op te ruimen en vrij van belemmeringen in het leven te staan. Het is echt een cadeautje voor jezelf.

Wil jij ook meer vrijheid ervaren?

Maak nu een afspraak